Turmål

Opplev Meråker Mountain Challenge i ditt tempo

mountain_challange-09

Delta på sommerens råeste fjelløp. I Meråker står fjellene til din rådighet.

  • Type:
    Fottur, konkurranse
  • Start:
    Guddingsvika, Sulåmo og Teveltunet
  • Gradering:
    Krevende til lett, fjellterreng
  • Lengde:
    Ultra: 70 km. Maraton: 42 km. Halvmaraton: 21 km. Miniton: 8, 4 eller 2 km.
  • GPS koordinater:

    Posisjon start
    63.589835322366085, 11.833873915094879

    Posisjon turmål
    63.33504658548247, 12.036941489406528

Posisjon start
Posisjon turmål
Se stort kart +

Når: Lørdag 30. juli 2022

Påmelding og info: https://www.merakertiltopps.com/

Utgangspunkt: Guddingsvika, Sulåmo og Teveltunet

Ultra: 70 km (Hermannsnasen 1036 moh, Storsjøhøgda 1045 moh, Kjølhaugen 1248 moh, Litjkjølhaugen 1152 moh, Rundfjellet 1014 moh, Blåberga 1094 moh, Midtiklumpen 1015 moh, Kjerringfjellet 1073 moh, Huva 1017 moh, Teveltunet (mål)

Maraton: 42,2 km (Litjkjølhaugen, Rundfjellet, Blåberga, Midtiklumpen, Kjerringfjellet, Huva, Teveltunet (mål)

Du kan også melde deg på halvmaraton, 21 km og miniton som er 8, 4 og 2 km.

 

Her får du en kort beskrivelse av det som venter ultraløpdeltakerne når de skal løpe fra fjell til fjell. Husk at Meråker Mountain Challenge er et løp for alle, og du kan også være med i vandreklassen eller velge kortere distanser.

 
 
 
 

Etter en fin båttur over Feren ankommer du frodige Guddingsvika (402 moh) som er starten for det lengste løpet. Tidligere var dette en del av Verdal kommune. Vika med Guddingsvollen var tilholdssted for krigstokten til karolinerne der de lå fulltallig med 10 200 mann i september 1718. Ekstremløpet følger general Carl Gustaf Armfeldts spor de første 3 km opp til majestetiske Hermannssnasa. Den 5,3 km lange stigningen til fjelltoppen på 1035 moh. går i både skogsmyr og fjellterreng.

 

 

Meråkers lengste myrstrekning

Når løpet forlater den 300 år gamle traseen til karolinerne, fortsetter du østover mot fjellet Storsjøhøgda. Dette er en strekning som går i tungt myrterreng i foten av fjellet. Du beveger deg mot Sverige, og kommer nok en gang inn på Karolinertraseen ved Sulsjøan. På Meråkers nordøstlige utpost opplever du noe av det villeste bygda har å by på når det kommer til natur og villmark. Fjellet er magisk!

 

Den høyeste toppen

Når du kommer til Storsjøhøgda, er du i fjellkjeden som kalles Kjølhaugane. Selve toppen, Storkjølhaugen er Meråkers høyeste «ikke-grensefjell». Fjellkongen Hallgeir Martin Lundemo beskriver området som vilt, vakkert og værbitt, og et fjellområde der været kan skifte mellom fire årstider på under en time. Fra toppen på 1248 moh. kan du se lengre en langt. Nedfarten er like strabasiøs som opp, men når du har kommet deg dit, møter du en flott morenerygg. På flaten er den like tørt og slett som på en fotballbane.

 

Halvveis

Opp til neste topp, Litjkjølhaugen (1152 moh), er det snaue 200 høydemeter. Første del med jord, deretter fast fjellunderlag.Topp nummer fire markerer at du er halvveis i løpet til Teveltunet.  Her møtes både Ultra og fjellmaratonløypa som startet på Sulåmo. En stakket stund møter du lett terreng med flate og slake nedoverbakker. Neste topp Rundfjellet, har du i siktet hele veien. Denne 2000-meteren er fin å hente nye krefter på. 

 

Inn i Koltjønndalen Naturreservat

Etter Rundfjellet stuper man ned i spektakulære Koltjønndalen. Meråkers vakre skogs- og myrområder er noe for seg selv. Med klarvær, ser man hele den nydelige dalen. Terrenget er så storslått og formidabelt, at man oppover på vei mot Blåberga, må snu seg mange ganger for å se utover landskapet. Blåberga (1094 moh), er bare en mellomstasjon i Koltjønndalen Naturreservat, løypa fortsetter å følge dalen. Vel nede fra Blåberga får man virkelig kjenne på Koltjønndalens sugende myrer med eldgammel skog på alle kanter.

Ved ankomst Angeltjønnhytta (DNT) venter publikum, Meråker-sodd og en fortjent hvil. Det er bare en halv maraton igjen (21 km).

 

Det tøffeste

Hvilen og påfyllet av skikkelig mat og drikke vil du få bruk for. Ved Østfjergens idylliske vannkant starter det virkelige kjøret. Den 5 km lange traseen opp til Midtiklumpen (1015 moh), er det mest sugende og bratteste i hele løpet. Først slake bløte myrer, deretter luftige og bratte oppoverbakker. 500 høydemeter avsluttes med en puls nærmere maks. Se deg tilbake på den spektakulære stigningen. Når den sjuende tusenmeterstoppen er unnagjort, blir resten nærmest en «walk in the park». 

 

Finalen

Kjerringfjellets artige svaberg markerer sluttfasen av det 70 km lange løpet.

Turen ned fra Kjerringfjellet (1073 moh), er grei og flott tross støle bein. Fjellsiden opp mot Huva (1017 moh), ser tyngre ut en den er. Det er bare å holde ut. Huva er vidstrakt og flat på toppen. Du ser langt inn i Sverige, og det er bare 12 km til mål. Her kan du juble for å ha nådd den siste tusentoppen, men det er et stykke igjen. Kilometerne begynner å bli lange, men når man når innpå Svenskegrensa, og går over de to demningene på Skurdalssjøen (700 moh), får man ny energi til nedfarten ned til Teveltunet (450 moh).

70 kilometer i nydelig natur er forsert. For deg som ikke klarer det nærmest umulige løpet sammenhengende, kan dele opp løpet i flere fjellturer med overnatting når det måtte passe deg.