Logo Inspirasjon til hyttedrøm

Slik fikk de unik hyttestil

vegg2

Inspirasjon ble tatt med fra fjord til fjell. Trondheimsparet ønsket mye lys og personlig preg. Det vises.

LIKER INTERIØR: Elisabeth har stadig nye ideer. Spisebordet fra Ikea er opprinnelig i bjørk. Føttene er svartmalt og bordplate pusset og beiset.

 

Like ved Kirkebyfjellet kurs- og konferansesenter i Fagerlia, rett ved alpinbakker og skiløyper, har ekteparet bygd en hyttedrøm fullspekket av gode ideer og personlighet. Gammelt og nytt har møtt hverandre i ei Saltdalshytte med store vinduer og panoramautsikt over fjell og bygd. Her har frykten for kulda måttet vike for naturen. Elisabeth Utseth Sandvåg (53) og Geir Sandvåg ønsket seg lyse rom og store glassfasader. Sammen med herlig antikk og redesign, har fritidsboligen likevel fått varmen den trenger i vinterfjellet.

– Hytta kom i elementer, og skallet ble fort ferdig. Vi hadde mye jobb foran oss, men det er godt å se tilbake på at vi har gjort mesteparten av jobben selv, forteller de.

Antikk interiør

ANTIKK: Gamle gjenstander fra foreldrene i Bodø og på Hitra har fått sin ærverdige plass.

Gamle gjenstander fra Bodø og Hitra har fått sin plass på vegg, vinduskarmer, hyller og skap. Rommene blir en historisk reise med ting de har et personlig forhold til.

– Hytta er bygd på farsarven til Geir, derfor har vi valgt å la det prege inventaret med gjenstander og interesser han hadde og likte, forteller Elisabeth.

Minner fra hennes hjemgård er også bragt med til fjells. Skigarden er laget av gamle staur. Elisabeth har brukt sin kreativitet for å skape noe helt unikt og personlig.

– Vi har tatt med minner og ting fra familie og venner rundt oss. Jeg liker gammelt og nytt sammen og jeg har sansen for gjenbruk, sier hun.

Gode råd

Geir trår til når en ny idé dukker opp, og de tyngste snekkeroppgavene har han tatt seg av, mens Elisabeth har stått for maling, sying og annen kreativ utforming. Sammen har de fått til mange smarte og fine løsninger som fungerer godt, og fyller behovene familien har.

– Vårt råd til andre hyttebyggere er å ha mye vinduer for å få inn mest mulig lys. Vi hentet inspirasjon fra Hvaler. Første tenkte vi at det ikke gikk å plassere ei sjøhytte på fjellet, men vi angrer ikke på det valget. Vi veier opp med grov panel og skigard som demper det moderne uttrykket, forteller de.

At synet begynner å bli litt mer redusert etterhvert som alderen siger på, gjør behovet for lys enda viktigere. Hytteinteriøret får et eksklusivt preg med ting som skiller seg ut, men Elisabeth har vært opptatt av at ting ikke trenger å koste så mye.

– Med egeninnsats får du fort til noe som er annerledes. Jeg henter inspirasjon i interiørblogger og blader. Jeg har sans for gjenbruk, og du kan gjøre mye med litt maling, beis og saging, sier Elisabeth

Slik ble det nytt

BORD: Gamle hagemøbler er brukt til stuebordet, en hylle og praktisk brett til sofaen. Resten av delene blir muligens en sengegavl.

Bordet ved sofaen, et sofabrett og en hylle stammer fra hagemøblene til et vennepar. Med et lite budsjett har møbler fra Ikea fått ny look. Spisebordet er opprinnelig et bjørkebord fra Ikea der beina er malt svarte og bordplaten pusset ned og beiset. TV-bordet er laget av paller og beiset. Et av hyttas flotteste smykker er en bildevegg med bilder av familie og venner. Den er blitt til av 80- og 90-tallsrammer som er beiset og fått svarthvitt bilder.

Jeg liker å gå på loppemarkeder og bruktbutikker. Home & Cottage er en interiørbutikk jeg liker veldig godt, men jeg har også fått tak i både brukt og nytt fra Strikken i Meråker. Det var ren tilfeldighet at vi havnet i Meråker. Vi hadde sett oss ut et annet sted, men gode ord fra andre med hytte her, fikk oss til å velge Fagerlia. Det er vi glade for, sier Elisabeth.

ET SMYKKE: Elisabeth tok utgangspunkt i en ramme fra Kremmerhuset som hun har bygd videre på med gamle rammer. Et lag med beis og svarthvitt personlige bilder har gitt et kjempefint og personlig uttrykk.

På soverommene har Elisabeth kjøpt store lappetepper, og klippet bort deler av stoffet slik at hun har til ekstra puter og gardiner. Noe av stoffet er rammet inn, og hengt opp på veggen. Er det behov for en ny pute, så strikker eller syr hun den. Hytta er fullspekket av gode og lune ideer for interiørelskere som liker å gjøre ting til sitt eget.

Smarte løsninger

TO ROM I ETT: Badet er delt i soner. Med skap som fungerer som skillevegg, og innebygd vaskemaskin med benkeplate og mye oppheng, har de fått til en praktisk og koselig løsning som skjuler klær som henger til tørk.

Kassene under skråtaket på hemsen er designet av Geir, de har hjul, er enkle og dekorative med god plass til oppbevaring.

– Om jeg skal gi et annet godt råd til hyttebyggere, er det å ha to toaletter. Du trenger ikke to bad, men vi er kjempeglade for at vi tok en liten kvadratmeter av boden til ekstra toalett, sier Elisabeth.

På badet er vaskemaskinen bygd inn, og det er satt opp et skap som fungerer som romdeler. På denne måten får familien et lite vaskerom der du kan henge opp klær til tørk og samtidig skjerme klærne fra resten av rommet. Badstua er fjernet, noe som har gitt et romsligere bad. På veggen i stuen har Elisabeth rammet inn fjær som er samlet fra varmere strøk. Siste oppussing ga en herlig hems med daybed, eller ekstra sengeplasser om de skulle ha mange overnattingsgjester. Løsningen er åpen og trivelig, men kan skjermes med rullgardiner for å stenge varmen ute om noen skal sove der.

– Jeg har alltid et nytt prosjekt, og jeg koser meg med dem, forteller Eliabeth.

 Ekteparet liker å holde på med hytteprosjekter, det synes også på utsiden. Men hytta er ikke bare interiør, for paret tar seg gjerne ut på skitur i det vakre fjellområdet de har blitt så veldig glade i.

– Vi bruker hytta mye, og snart har vi fylt ut to hyttebøker herfra.