Familien finner julefred på hytta

julefred-04

Når roen senker seg på hytta i Fagerlia, er det endelig jul. Familien Bue bytter ut stresset i byen med fuglekvitter og grantrær like ved skiløyper og alpinbakker.

 

Ønsket er oppfylt. For noen år tilbake satte Siri Anne og Oddgeir passeren på kartet og ringet rundt et aktuelt område. Det skulle ikke være for langt fra hjem til fritidsbolig. Halvannen time fra Levanger var innenfor kriteriene de satte seg, og tilfeldigvis dukket det opp en hytteannonse i Adresseavisen. De endte opp med hyttetomt i fjellbygda Meråker. Et valg de aldri har angret på. Her finner familien stort sett alltid hvit jul. I kombinasjon med ro og fritidsaktivitetene de liker, er hytta et sikkerstikk for å sikre seg god julestemning.

– Siri Anne og Sunniva foretrekker å gå mest langrenn, mens Sondre og jeg trives aller best i alpinbakkene. Det er noe med den roen du kjenner på når du står opp. Her slapper vi av. Hvis jeg måtte velge, hadde jeg solgt huset vårt før hytta, forteller Oddgeir.

Familien trives med sjøutsikten de har fra boligen på Levanger, men i førjulstida er utsikten også preget av stressede sjåfører som skal på julehandel. I en travel arbeidshverdag er det derfor godt med et avbrekk i stille og avslappede omgivelser.

Jul på hytta

Høytidene hører ofte hytta til, det blir ingen jul uten hyttetur for familien. I løpet av et normalår har Oddgeir, Siri Anne og barna på 15 og 18 år fort 40 overnattingsdøgn på hytta. De er på plass i de fleste helgene om vinteren, men også resten av året. I år blir det romjul her oppe. Hytta er pyntet til jul. Utenfor har ett av bartrærne fått lys på, og bålpanna står klar. En liten skogstur i løssnø med ski på beina, så er de i alpinbakkene. Hytta ligger ganske langt ned i feltet, men her er det godt og lunt med god plass rundt hytteveggen. Akkurat slik familien liker å ha det.

En liten skogstur i løssnø med ski på beina, så er de i alpinbakkene.

– Vi har feiret julaften her flere ganger, men i år reiser vi hit første juledag. Enten vi kommer sent eller tidlig, er det ikke noe mas rundt oss. Bare ro, forteller Oddgeir.

Når julen feires på hytta, er finstasen på til middagen. Resten av jula er det bare koseklær. Det blir gjerne litt tid til brettspill og «snømannsuppe».

– Her er det stort sett alltid hvit jul, og det er også en av grunnene til at vi feirer på hytta. De som vil treffe oss, kan komme hit på hyttebesøk, sier han.

Døra er alltid åpen for familie og venner. Den koselige og tradisjonelle hytta er bygd med oppstue og ekstra god plass, slik at ungene kan ha med seg venner og samtidig få være litt for seg selv. Barnas besteforeldre er også ofte med når turen går til Meråker.

– Vi har kalkun på julaften og kveite første juledag, sier Oddgeir.


Et stort løft for Fagerlia

En liten spasertur unna ligger Kirkebyfjellet som åpner ny fjellbistro i vinter. Her er det muligheter for å kjøpe et nydelig måltid med lokale smaker fra regionen. Litt lenger ned i bakken ligger Fagerlia Matstasjon, der de kan handle lokalmat både sent og tidlig. I helgene er det fersk bakst i bua.

– Dette er et kjempeløft for hele Meråker. Jeg ser frem til å kunne stoppe innom Kirkebyfjellet på «afterski» etter en dag i bakken, sier Oddgeir.

Men det er ikke bare nærheten til mulighetene i Fagerlia som fikk familien til å sette opp hytte akkurat her. 

– Beliggenheten er veldig bra. Vi kan bruke hytta som base. Er det dårlig vær i en periode, er det bare en kort kjøretur både til Åre og Trondheim. Det er viktig for oss å ha den muligheten, sier Oddgeir.