Vil du høre en godt bevart hemmelighet?

sopptur-01

Har du noen gang irritert deg over de som poster bilder av kurver fulle av nydelig sopp – men de nekter å avsløre hvor de har sanket dem? Erfarne soppsankere deler ofte kunnskapen om de ulike typene og hva du kan lage av dem – men aldri hvor du finner de. Vi har fått litt «inside information» fra Lisa hos Høsteriet.

 

Ivrig sanker

Lisa Sætnan Sjöbratt står bak Høsteriet i Stjørdal. Hennes lidenskap er å kunne sanke av nærområdet, samtidig som hun ønsker å inspirere andre til å gjøre det samme. Dette førte henne til å starte Høsteriet. Produktene hun selger er avhengig av hva hun finner i naturen, og er derfor selvsagt sesongbasert. Fersk eller tørket sopp er noen av produktene hun leverer til de ulike lokalmatutsalgene i dalføret.

Vi var så heldig å få være med Lisa på innhøsting – målet var en kurv full av traktkantarell.

«Å høste er for meg å få en relasjon til det stedet jeg er på. Å komme nær naturen. Sankingen tar naturopplevelsen et steg lengre og jeg ønsker å inspirere andre til å se og til å ta vare på det som er “rett rundt hjørnet”. Det som er nærsanket.»


Ikke løft blikket

De er ikke alltid så enkle å få øye på med et utrent øye, men de finnes – du må bare vite hvor du skal rette blikket. Fuktige skogsområder med mose og som heller mot nord eller nord-øst er ypperlige vekstforhold for traktkantarellen. Den trives godt i myk, litt fuktig skogbunn i nærheten av grantrær og blåbærlyng. De er ofte godt kamuflert, men et tips er å gå i oppoverbakke. Da kan man lettere få øye på stilken siden den ofte er gulaktig, forteller Lisa. Akkurat slik er området hun snart skal dele med oss.

Får du øye på én sopp, er den sjelden alene. Se deg rundt om i mosen, så er det store sjanser for at klynger av traktkantarell kommer til syne.

Traktkantarellene er nesten kamuflert i moselandskapet. Senk blikket og beveg deg oppover i terrenget for å lettere få øye på dem.

Er du fersk, og synes sopp-sanking er skummelt? Her er Lisas tips til hvordan du avgjør om det faktisk er en traktkantarell:

  • Hatten er traktformet – lik en trompet.
  • Under hatten finner du kantarellribber
  • Stilken kan variere fra gul til gråaktig og er hul på innsiden

Traktkantarellen kan lett forveksles med gul trompetsopp, som har en mer oransje stilk og glattere ribber under hatten. De to soppene er i slekt med hverandre og er begge fine matsopper.

Plukk én og én sopp, ikke bunter. Slik har du bedre kontroll på at annen sopp ikke sniker seg med i kurva, tipser Lisa.

Fremdeles muligheter til innhøsting

Mange betrakter soppsesongen som ferdig når frosten setter inn, men traktkantarellene kan du høste også etter frostens ankomst. De kan fryses eller tørkes, alt etter som hvor lenge det er til du skal bruke de. Traktkantareller er perfekte å tørke – de holder i mange år og smaken blir veldig konsentrert, sier Lisa.

Kupert terreng, grantrær og masse mose. Her er grobunnen for traktkantarell helt perfekt, og du kan returnere med kurven full av deilig sopp.


Så.. Til den godt bevarte hemmeligheten..

Lisa leder vei. Vi tar en liten svipptur fra E14, og setter kursen mot mot ski- og hytteparadiset i Fagerlia. Fra Fagerlia matstasjon holder vi til høyre, og kjører omtrent én kilometer. Her går det en liten skogsvei inn på høyre side. Vi parkerer bilen. Lisa viser oss ett område på høyre side av hovedveien, og det er bare å ta kurva fatt.
Se kart for nærmere markering av sopp-områdene.

 

 

Genial Digital soppkontroll

Last ned appen Digital soppkontroll. Så kan du sjekke soppen din hos soppkontrollørene fra Norges sopp- og nyttevekstforbund. Last opp bilder av soppen du har plukket, og en kontrollører vil gi tilbakemelding på om soppen er spiselig eller ikke.

 

Et siste tips fra Lisa:

Ha alltid med deg noe i sekken du kan plukke i når du legger ut på tur, selv om ikke sanking er planen. Du vet aldri hva naturens matfat har å by på! 

Vel bekomme – og god sopptur!